Hoe kies je de juiste binnenmat?

Het is tijd om een nieuwe deurmat uit te kiezen, maar waar begin je? In deze blog vertellen we je graag welke soorten binnenmatten er zijn, voor welke toepassingen zij het meest geschikt zijn en welke deurmat het beste bij jouw situatie past. Zo wordt het uitkiezen van een nieuwe binnenmat wel erg eenvoudig!

Het verschil tussen een buiten- en binnenmat

Buitenmatten zijn stevig, dit is ook noodzakelijk, want zij zullen zich staande moeten houden in alle weersomstandigheden. De structuur van de buitenmatten zijn grof; hierdoor kunnen zij het vuil van je schoenen afschrapen en betreed je de woning en/of ruimte met minder vuil aan de schoenen.
Een binnenmat is, zoals de naam al doet vermoeden, voor binnen gebruik. Het voordeel van een goede binnenmat is dat vuil en vocht goed worden opgenomen. Dit beschermt je vloer en zorgt voor een schone vloer.

Schoonloopmatten en droogloopmatten en hun werking

Hamat heeft een ruim assortiment van binnenmatten. Om het overzichtelijk te houden zijn alle matten onderverdeeld in verschillende categorieën; onder andere schoonloopmatten en droogloopmatten.

Het verschil tussen een schoonloopmat en een droogloopmat is materiaal, werking en
eigenschappen. Waar je bij een droogloopmat de zolen van je schoenen droog maakt als je binnenkomt in huis, reinig je je schoenen met een schoonloopmat.

Schoonloopmatten zijn over het algemeen gemaakt van een hardere vezel, dit zorgt ervoor dat het een stevige mat is en een lange levensduur kent. Door de open structuur verdwijnt het vuil in de mat. Een mat van polyamide (PA) neemt daarnaast ook nog eens goed vocht op. Het gebruik van een schoonloopmat biedt bescherming aan de vloer en verkleint dus de kans op beschadigingen en krassen.

>> Ingresso: verkrijgbaar in 6 kleuren en verschillende afmetingen: 60x90cm, 90x150cm en 135x200cm

Droogloopmatten nemen naast vuil ook veel vocht op. Hierdoor worden natte voetafdrukken binnenshuis voorkomen, wordt de levensduur van jouw vloeren verlengd en bescherm je je vloer optimaal. Kenmerk van een droogloopmat is dan ook zijn sterk absorberende vermogen, deze wordt verkregen door het materiaal wat wordt gebruikt. Voornamelijk worden garens van polyester en/of katoen gebruikt. Door de combinatie van de gesneden pool en de open vezel kan de mat snel goed vocht opnemen. Wanneer de mat toe is aan een wasbeurt kan de droogloopmat gemakkelijk gewassen worden in de wasmachine op maximaal 30 graden.

>>Majestic: verkrijgbaar in 4 kleuren en verschillende afmetingen: 40x60cm, 50x80cm en 60x100cm

Handig om rekening mee te houden

De keuze om een mat te kiezen ligt aan het doel en het gebruik waar die voor gebruikt wordt. Wordt de mat alleen gebruikt om de schoenen te drogen en restvuil op te nemen of moet er juist een grondige reiniging plaatsvinden?

In de eerste situatie volstaat een droogloopmat. Als de schoenen grondig gereinigd moeten worden, gaat de voorkeur uit naar een schoonloopmat, omdat deze meer een schrapend vermogen hebben.

Buiten- en binnenmat combinatie

Voor het beste resultaat en de hoogste bescherming raden wij aan om altijd voor een buitenmat en een binnendeurmat te kiezen. De buitendeurmat schraapt het ergste vuil en vocht van de schoenzool, waarna deze door de binnendeurmat gedroogd en gereinigd wordt.