Hoe bepaal je de juiste dikte van een binnenmat?

Als jouw nieuwe deurmat in een uitsparing komt te liggen is de dikte van jouw nieuwe deurmat erg belangrijk. Voor het mooiste resultaat ligt de deurmat namelijk in lijn met de huidige vloer.

De binnenmatten die het geschiktst zijn om in een uitsparing te plaatsen zijn de schoonloopmatten, droogloopmatten en kokosmatten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, kwaliteiten en diktes. Hierdoor is het belangrijk dat de juiste afwegingen worden gemaakt. In deze blog helpen we je graag met het uitkiezen van een nieuwe binnenmat en het bepalen van de juiste hoogte!

Het verschil tussen een schoonloopmat en droogloopmat

Het verschil tussen een schoonloopmat en droogloopmat is het materiaal, werking en eigenschappen. Het profiel van de schoonloopmat is wat ruwer en door de gedraaide polen wordt een open structuur gecreëerd en zakt het vuil naar beneden. Hierdoor blijft de mat haar mooie uiterlijk behouden en bescherm je je vloer. 

Voordelen van de schoonloopmat is dat zij voor een grondige reiniging van de schoenen zorgt, het is een stevige mat en heeft een lange levensduur.

Droogloopmatten nemen naast vuil ook veel vocht op. Hierdoor worden vochtige voetafdrukken binnenshuis voorkomen en wordt de levensduur van jouw vloeren verlengd. Alle droogloopmatten hebben een lange levensduur en zijn wasbaar. 

Doorgaans is een schoonloopmat dikker dan een droogloopmat. Dit komt doordat de vezels van een schoonloopmat meer rechtop moeten blijven “staan” voor het schrapend effect. 

Droogloopmatten zijn beschikbaar in diktes vanaf vier millimeter, terwijl de schoonloopmatten een dikte hebben tussen de vijf en tien millimeter.

Kokosmat, de perfecte mat voor diepe uitsparingen

Kokosmatten worden gemaakt van natuurlijke vezels en hebben een bruine kleur. De vezels van een kokosmat dringen door tot diep in het profiel van de schoenzolen, waardoor er een grondige en schrapende reiniging plaatsvindt. Kokosmatten zijn vuilverbergend en komen in verschillende diktes, beginnend bij vijftien millimeter tot en met dertig millimeter. Indien er een flinke hoogte opgevuld moet worden, dan is een kokosmat de perfecte mat voor deze taak. 

Stap voor stap de juiste dikte van de binnenmat bepalen

Om een bepaalde hoogte te overbruggen is de dikte van de binnenmat erg belangrijk. De eerste vraag die dan ook gesteld moet worden is:  Hoe diep komt de mat te liggen? Zo is een PVC vloer bijvoorbeeld een stuk dunner dan een houten vloer, gietvloer of laminaatvloer. 

Stap één is om de diepte nauwkeurig op te meten is met een meetlint. Daarna moet er bepaald worden hoeveel millimeter de mat boven de vloer mag uitsteken. Wij raden aan dat de mat nét boven de oppervlakte van de vloer uitkomt. Hiermee wordt voorkomen dat je bij binnenkomst tegen de rand van de vloer aan “trapt” en eventuele beschadigingen krijgt.
Let op: houd rekening met de ruimte tussen de binnenmat en de deur; deze zouden elkaar niet moeten raken. 

Stap twee is de binnenmat uitkiezen die het beste bij jou en jouw situatie past. Is er sprake van een kleine uitsparing en wil je juist de schoenen bij binnenkomst ontdoen van restvuil? Kies dan voor een schoonloopmat.

Indien je ook graag vochtige voetstappen in de ruimte wilt voorkomen, dan is de droogloopmat de beste keuze. 

Wat te doen als de uitsparing opgevuld moet worden

Geef je de voorkeur aan een schoonloop- of droogloopmat, maar is de uitsparing dieper dan de dikte van de binnenmat? Dan kun je ervoor kiezen om de uitsparing eerst even op te vullen.

Hier zijn verschillende manieren voor. Zo kun je gebruik maken van een rubbermat, hardboard of houten plaat. 

De rubbermatten zijn geschikt om vier tot zes millimeter te overbruggen, hardboard en houten platen zijn in diverse varianten tussen drie en zes millimeter verkrijgbaar bij de lokale bouwmarkten. Bij laatstgenoemden moet er rekening mee gehouden worden dat deze niet altijd vochtbesteding zijn.

Als laatste optie is het mogelijk om een goedkopere binnenmat te bestellen die onder jouw uitgekozen binnenmat komt te liggen.