Top 10 tips voor het kiezen van de juiste deurmatten

Het is tijd voor een nieuwe deurmat, maar hoe kies je de juiste uit? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben wij de top 10 tips voor het kiezen van de juiste deurmat voor jou klaargezet. Zo weet je zeker dat er straks een perfecte mat bij jou in huis ligt!

 

Tip 1 – Waar woon je?

De locatie van jouw huis is erg bepalend voor de keuze van jouw deurmat.
Als je in een bos of nieuwbouwplan woont, wordt het aangeraden om een sterke borstelmat bij de voordeur neer te leggen om zand van de schoenen te schrapen en dit buiten de deur te houden. Combineer de borstelmat met een goede kwaliteit binnenmat.
Woon je in een appartement? Dan is vaak een rubbermat buiten een goede keuze. Bij
aankomst bij jouw voordeur is het ergste vuil en vocht vaak al verwijderd. Binnen kies je
voor een schoonloop- of droogloopmat.

Tip 2- De functie van je deurmat

Wat wil je dat de deurmat voor je gaat doen? Moet deze het vuil van je schoenzolen schrapen of alleen de schoenzolen drogen? Een schoonloopmat wordt aangeraden om het vuil te verwijderen, terwijl een droogloopmat juist het vocht opneemt. De beste combinatie is uiteraard een buiten- én een binnenmat. Zo wordt eerst het vuil verwijderd, waarna de schoenzolen gedroogd worden. Hiermee is de vloer optimaal beschermd.

Tip 3 – De grootte van je deurmat

Bij het kiezen van je deurmat is het belangrijk hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. De ene entree is groter dan het ander. Uiteraard kun je op een grotere deurmat meer stappen zetten en beter je schoenen vegen.

Tip 4 – Stijl en interieur

Buiten- en binnenmatten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, stijlen en materiaal. Hierbij kan gedacht worden aan rubberen matten, kokosmatten, schraapmatten, schoonloopmatten en wasbare droogloopmatten. Bekijk goed welke deurmat bij jouw woning en interieur past.

Tip 5 – Onderhoud

De ene deurmat vraagt meer onderhoud dan de andere. Schoonloopmatten kunnen worden gestofzuigd, wasbare droogloopmatten kunnen worden gestofzuigd en gewassen, kokosmatten kunnen worden uitgeklopt en buitenmatten kunnen worden gereinigd met een borstel of hogedrukspuit. Zo kun je ervoor zorgen dat je deurmat er altijd netjes uitziet met het juiste onderhoud en hiermee verleng je de levensduur van je deurmat.

Tip 6 – Duurzaamheid

Er zijn steeds meer deurmatten die gemaakt worden van gerecyclede producten. Bij Hamat wordt hier ook aandacht aan besteed. Kies bijvoorbeeld voor de kokosmat E-Coco deze is gemaakt van natuurlijke materialen en is 100% afbreekbaar.

Tip 7 – Weersbestendigheid

Komt jouw nieuwe deurmat buiten te liggen? Kies dan voor een deurmat die bestand is tegen alle weersinvloeden, van zon tot regen en sneeuw. Deurmatten die hier geschikt voor zijn, zijn de buitenmat en rubberen mat.

Tip 8 – Prijs

Deurmatten zijn er in allerlei stijlen en maten. Dit geldt ook voor de prijs; kies een deurmat die voldoet aan jouw behoeften en eisen maar die ook jouw budget matcht.

Tip 9 – Uitsparing

Veel huizen hebben onder het huis een kruipruimte, waarbij het luik zich bij de voor- of achterdeur bevindt. Om een vlakke vloer te behouden komt de deurmat in de uitsparing te liggen. Houd hierbij rekening met de hoogte van de deurmat. Deze moet niet alleen in één lijn komen te liggen met de vloer, maar het moet ook niet te hoog worden zodat de deur niet meer soepel geopend kan worden.

Tip 10 – Slipgevaar

Om uitglijden te voorkomen kies je voor een deurmat met een antislip laag. Hierdoor blijft de deurmat goed op zijn plek liggen. Hamat is de specialist op het gebied van deurmatten en vloeroplossingen. Voor meer informatie over onze collectie kun je terecht op onze website.